Foreslag til salater med mere til når kroppen kræver flere vitaminer til at stå imod vinterens kulde.
De fleste af disse salater er gode og mættende til dagen efter til frokost, lidt ris/pasta/bulgur/groft brød kan spises til.
God fornøjelse
Et æble i tynde strimler
200 gr. Knoldselleri
Korn fra ½ vaniliestang
2 spsk koldpresset rapsolie
1 spsk æblecidereddike
½ spsk rørsukker/honning
Salt og peber
Brug mandolinjern til æbler og selleri.
Bland det hele sammen undtagen salt og peber.
Lad det trække mindst 2 timer. Inden serveringen smages til med salt og peber.
________________________________________
Rødkålssalat med grønkål
1 lille rødkål - snittes fint - brug evt. foodprocessor
5 stilke grønkål hakkes fint – brug evt. foodprocessor
2 æbler i tern
10 abrikoser
Dressing: rapsolie – æblecidereddike – honning – sennep - ½dl æblemost – salt – peber
½ kg gulebeder - i fine strimler - brug evt. mandolinjern
4 blade grønkål - fint hakket
½ dl tranebær
½ dl ristede groft hakkede hasselnødder
Dressing:
1 spsk rapsolie
1 spsk æbeleddike - eller andet frugteddike
1½ tsk honning
1 tsk sennep
flagesalt - friskkværnet peber
_______________________________________________
ca. 150 gr. grønkål - fint hakket
ca 150 gr. lillagrønkål - fint hakket
2 æbler i tern
2 porre i fine strimler
Dressing: 1. mormordressning: piskefløde - citron - sukker
½ iceberghoved eller 1 mini romainesalat
150 gr. fint hakket grønkål
3 appelsinner
1 dl. ristede groft hakkede mandler (drysses på salaten når de er kolde)
Dressing:
1½ spsk olie
1 tsk ahornsirup
1spsk æblecidereddike/ eller andet slags eddike
salt og peber
_________________________________________________
Cremet kartoffelsalat
1kg kolde kogte kartofler
½ kg bønner - blancheret, der skal stadig være bid i dem.
Dressing:
2 past. æggeblommer
2 tsk. citronsaft
2 tsk. stærk sennep
1½ dl dild - purløg - persille
Blendes sammen
Herefter tilsættes 1dl rapsolie og ½ dl anden olie - evt. nøddeolie dråbevis, mens der stadig blendes/piskes konstant.
Til sidst 1 spsk vand, dressingen smages til med salt og peber.
Kan laves i god tid - salaten bliver kun bedre af at trække
_____________________________________________________
Grønkålspesto:
2 håndfulde frisk grønkål
1-2 hvidløg
3 spsk. parmasanost
½ dl olie
Evt. lidt vand
½ dl ristede solsikkekerner
Det hele blendes og smages til med salt og peber.
_____________________________________
Hokkaido
Hele og fyldt:
Vask hokkaidoen—skær toppen af ( den skal bruges igen som låg) tag kernerne ud.
Fyld hullet med:
1. ristede champignoner, ristet bacon, porre.
2. finthakket grønkål, løg, parmesanost.
3. persille, løg, champignon, krydderost
4. forstegt hakket lammekød, grønkål, løg, fetaost
Krydderi, hvidløg, chili tilsættes efter smag.
Jeg har med vilje ikke skrevet mængde på råvarerne da det afhænger af hvilken størrelse hokkaido der bruges. Hokkaidoen skal fyldes helt og husk at lægge låget på igen, inden bagning
Husk altid salt og peber.
Bages ved 180 til den er mør at stikke i.
Hele hokkaidoen kan spises.
I køkkenet
Kålrabi smager lidt sød og minder om en roe. Den lysegrønne eller lilla rod kan bruges rå, kogt og stegt. Skræl den, skær den i tern, vend dem i mel og bag dem gyldne og møre i en ovn ved 220 grader – så har du de lækreste kålrabi-fritter, som nemt slår pommes frites af tallerkenen. Eller gør som nordmændene; lav en vintermos af kartofler, gulerødder og kålrabi. Er du til raw food kan du skære kålrabi i ultra tynde skiver, vende med salt, peber og olivenolie og et ordentlig pift citron. Kålrabi er godt tilbehør til stegt fisk.
I maven
Kålrabi blev kaldt Nordens citron i gamle dage. Den indeholder store mængder C-vitamin, B-vitamin, calcium, kalium, fosfor, magnesiun, folinsyre og masser af grove kostfibre.